12 sep

I (have read and) agree to the Terms?!

Wees eens eerlijk: lees jij de algemene voorwaarden, gebruikersovereenkomsten en privacyverklaringen bij het downloaden van apps of bezoeken van websites? Waarschijnlijk niet. Dat is ook niet zo raar, vaak zijn ze lang en onduidelijk en klik je dus maar blind op akkoord zodat je snel verder kan gaan met wat je aan het doen was. Maar of dat slim is, is een andere vraag.

Om je kort bij te praten over hetgeen waarmee je de afgelopen jaren waarschijnlijk al hebt ingestemd staan hieronder
een aantal bijzondere voorbeelden uit algemene voorwaarden en gebruikersovereenkomsten opgenoemd:

  1. Facebook mag in principe alles doen met je foto’s en video’s.

In de gebruikersovereenkomst staat namelijk dat je Facebook  een “niet-exclusieve, overdraagbare, sublicentieerbare, royaltyvrije en wereldwijde licentie voor het gebruik van IE-inhoud die je op of in verband met Facebook plaatst (IE-licentie).” Instagram hanteert een soortgelijke bepaling.

  1. iTunes: je krijgt niet wat je koopt en verbied je wapens te maken.

Het zijn misschien wel de langste en complexe algemene voorwaarden te vinden op het internet, maar blijkbaar heeft het gebruik van iTunes nou eenmaal veel haken en ogen. Zo veel, dat South Park er een hele aflevering over heeft gemaakt. De meest opmerkelijke bepaling is dat je bij aanschaf van muziek eigenlijk alleen een licentie krijgt om de muziek op je Apple apparaat te luisteren en meer niet. Daarnaast stem je er tevens mee in dat je iTunes niet zult gebruiken bij de ontwikkeling, het ontwerp, de fabricage of de productie van nucleaire wapens, raketten of chemische of biologische wapens. Goed om te weten.

  1. Spotify heeft toegang tot ongeveer je hele telefoon.

Oké, ze zeggen in hun privacyverklaring dan wel netjes dat ze eerst om toestemming vragen, maar in beginsel heeft Spotify voor het gebruik van bepaalde functies toegang tot diensten op je mobiele telefoon. Denk daarbij niet alleen aan je foto’s, locaties en contacten, maar zelfs tot je microfoon.

  1. Netflix mag je gegevens aan derden bekend maken en kan geen veiligheid garanderen.

In de privacyverklaring van Netflix staat dat het je persoonsgegevens en andere gegevens openbaar kan maken als zij van mening zijn dat dit nodig is. Denk hierbij aan verstrekking van gegevens aan overheden. Daarnaast stelt Netflix in de privacyverklaring ook nog eens dat het de veiligheid van je gegevens niet 100% kan garanderen. Bij een eventuele hack stellen ze dus niet aansprakelijk te zijn. Altijd fijn!

  1. LinkedIn zegt dat je niet mag liegen.

Volgens de gebruikersovereenkomst van LinkedIn staat dat “uw huidige of eerdere functies en kwalificaties verkeerd voorstellen” niet de bedoeling is. Tevens is het verboden om mensen aan je netwerk toe te voegen die je niet kent. Misschien moet je dus maar eens overwegen of je daadwerkelijk zo goed Frans spreekt en iedereen in je netwerk wel kent…

Zoals je ziet kan het soms toch handig zijn de algemene voorwaarden eens door te lezen. Bij het Reinlab kun je altijd terecht met vragen over algemene voorwaarden, gebruikersovereenkomsten en privacyverklaringen door te mailen naar info@reinlab.nl of te bellen naar 0592-345188!

Door Cleo Ruardij