14 mrt

Privacy: er valt genoeg te kiezen

Morgen gaan we met zijn allen naar de stembus. In de media zien we allerlei standpunten voorbijkomen, maar hoe denken politieke partijen eigenlijk over (digitale) privacy? Wordt er aandacht besteed aan dit belangrijke onderwerp of laten de politieke partijen privacy links (yes, pun intended) liggen? Wij zochten het voor je uit!

Om te beginnen met GroenLinks. GroenLinks benoemt in haar verkiezingsprogramma de Autoriteit persoonsgegevens te willen versterken om privacy schending aan te gaan pakken. Deze stelling krijgt bijval van de SP en Denk.

Ook D66 heeft plannen op dit gebied. In het verkiezingsprogramma van D66 wordt het woord ‘privacy’ maar liefst 33 keer genoemd. D66 wil onder andere dat verstrekkers van digitale diensten zorgen voor leesbare privacyvoorwaarden en dat kinderen van jongs af aan leren dat het van belang is om digitale privacy te beschermen.

Waar D66 privacy zoveel mogelijk lijkt te willen beschermen, stelt de VVD dat het recht op privacy niet absoluut is. De VVD is van mening dat wanneer iemand een ‘’terroristische daad of een andere ernstige misdaad heeft gepleegd, of als er zeer sterke aanwijzingen zijn dat hij dat gaat doen, hij zijn recht op privacy verspeelt.’’ De VVD is de enige partij die dit zo stellig heeft opgenomen in haar verkiezingsprogramma.

Minder stellig is het CDA. Het CDA benoemt alleen dat bij verruiming van bevoegdheden van diensten die potentiële terroristische cellen opsporen, deze verruiming “hand in hand moet gaan met waarborgen van privacy”. Een goed streven, maar concreet zegt dit ons helaas niet veel.

In de categorie ‘gemiste kans’ vinden we de PVV. Zij noemen privacy niet specifiek in hun verkiezingsprogramma. Zoals bekend bestaat het verkiezingsprogramma uit één A4’tje, dus wellicht was het een kwestie van ruimtegebrek.

Naast wat deze, volgens de peilingen de grootste partijen, over privacy denken, willen we twee andere partijen eruit lichten met betrekking tot privacy; de Piratenpartij en de ChristenUnie. Deze twee partijen komen namelijk beide met een idee dat sterk afwijkt van andere verkiezingsprogramma’s.

De Piratenpartij stelt namelijk in hun verkiezingsplan voor om een staatssecretaris aan te stellen die samen met de Autoriteit persoonsgegevens toezicht houdt op de Wet bescherming persoonsgegevens en de Europese privacyrichtlijn. De plannen van de ChristenUnie omvatten het oprichten van een expertisecentrum door de overheid om vragen rondom data en de bescherming van privacy te beantwoorden. Deze twee ideeën zijn vernieuwend en vinden we in geen andere verkiezingsplannen terug. Of ze het daadwerkelijk gaan redden blijft natuurlijk de vraag, maar interessant zijn ze wel.

Vele partijen, vele standpunten; zo blijkt ook bij dit onderwerp het geval. De standpunten lopen uiteen van het beschermen van privacy boven alles tot het opgeven van privacy in geval van dreiging van terrorisme en misdaad. Wat vind jij?

*Wij hebben voor deze blog enkele partijen bekeken en geven hiermee slechts een selectie weer. Wil je meer lezen over privacy in de politiek of checken welke politieke partij bij jou past op het gebied van privacy, kijk dan op privacybarometer.nl of doe de privacy stemwijzer op privacystemwijzer.nl.