26 sep

Auteursrecht, tatoeages en Justin Bieber: hoe zit dat?

Van Latijnse teksten en Japanse karpers tot aan een portret van je overleden kat: steeds meer mensen hebben tatoeages. Voor het zetten van een tatoeage is natuurlijk een ontwerp nodig. Jijzelf, een medewerker van de tattooshop of iemand anders bedenkt dit ontwerp. Ben je zelf niet zo creatief? Dan kun je natuurlijk altijd op het internet op zoek of kiezen uit de verschillende voorbeelden van de tattooshop. Maar een tatoeage is een werk dat, net als ieder ander werk met een zekere mate van creativiteit, auteursrechtelijk kan worden beschermd. Welke gevolgen kan dit dan met zich meebrengen?

Neem als voorbeeld Justin Bieber. Zou hij zich presenteren in een reclame waarbij alle tatoeages goed zichtbaar zijn, dan kan het maar zo dat de ontwerper aanklopt bij Justin om even geld te vangen wegens schending van zijn of haar auteursrecht. Wanneer hierover geen afspraken zijn gemaakt kan dit problemen opleveren.

In de praktijk zijn onder andere Nike, Lebron James, FIFA en ook Warner Bros inzake de film The Hangover, al eens door de ontwerpers voor de rechter gesleept. Niet geheel zonder succes. In veel van de gevallen werd er geschikt en ontving de ontwerper een flinke vergoeding.

Geldt dit nou ook voor het infinity teken op je pols, de zwaluw op je borst of de sterretjes op je schouder? Wees gerust: die kun je heus wel op Instagram aan de wereld laten zien ;). Maar wil je er helemaal zeker van zijn dat je hier geen problemen mee krijgt, maak er dan vooraf afspraken over met de ontwerper.

Wil je hier graag meer over weten? Neem contact met ons op via info@reinlab.nl!

Door Linda Hofkamp