10 okt

Pokemon Go: ten onder aan het eigen succes?

Ondanks dat de hype inmiddels over het hoogtepunt heen is, blijft de game populair. We gaven eerder al aan dat de app veel locatiegegevens van de gebruikers verzamelt, maar inmiddels zijn er meer problemen voor ontwikkelaar Niantic. Zo was onlangs in het nieuws dat vanwege overlast in ‘Pokémon Capital’ Kijkduin, de gemeente Den Haag een rechtszaak heeft aangespannen tegen ontwikkelaar Niantic.

De gemeente Den Haag sleepte namelijk het Amerikaanse bedrijf Niantic voor de rechter met een kort geding. Aanstaande dinsdag (11 oktober) zou Niantic zich voor de Nederlandse rechter moeten verantwoorden. De gemeente wil dat er ’s nachts tussen 23:00 en 07:00 geen Pokémon meer te vinden zijn op en rond het Deltaplein, en dat het Natura 2000-gebied helemaal Pokémon vrij wordt.

Afgelopen vrijdag werd al duidelijk dat Niantic water bij de wijn gaat doen, waarmee het kort geding voorlopig van de baan is. Niantic heeft aan de gemeente laten weten dat voor aanstaande dinsdag 11 oktober 09:00, alle Pokémon uit het natuurgebied Westduinpark worden verwijderd. Ook geeft Niantic aan dat ze op zoek zijn naar technische mogelijkheden om Pokémon ’s nachts uit te kunnen zetten. Eerder reageerde Niantic niet op pogingen van contact van de gemeente. Het aanspannen van het kort geding heeft in ieder geval een dialoog tot stand gebracht.

Of het kort geding kans van slagen zou hebben is overigens maar de vraag. Net zoals bij onze ‘Lord of the Rings’ Yuri van Gelder is er een spoedeisend belang vereist. Toen het nog hartje (na)zomer was en men niet om de massa’s Pokémon jagers heen kon leek dit belang zeker aanwezig. De jagers veroorzaakten overlast, lieten troep achter en vernielden zelfs lantaarnpalen om hun telefoons op te kunnen laden! Genoeg reden dus om er snel wat aan te doen.

Inmiddels zou je je kunnen voorstellen dat het spoedeisende belang niet langer aanwezig is: de wintermaanden staan weer voor de deur en de hype is toch echt op zijn retour. Weinig mensen die straks in de nacht willen verkleumen om Pokémon te vangen, tenzij er een schattige Spheal langskomt natuurlijk.

Het wordt dus nog spannend om te zien wat er gaat gebeuren. Gaat Niantic zijn beloftes waarmaken en neemt de gemeente hier (eerst) genoegen mee? En indien de maatregelen de gemeente niet ver genoeg gaan: heeft de gemeente dan nog wel een spoedeisende belang? We gaan het zien!

Overigens roept het geheel een hele interessante vraag op: in hoeverre is het mogelijk om ‘augmented reality’ te verbieden wegens overlast in de ‘echte’ wereld? Wordt vervolgd…